Általános ismertető

Tévhitek

Először is kezdeném a FAQ-t a legelterjedtebb tévhitekkel.

  • A Telenoros Blade-ek tönkremennek, ha főzött ROM-ot teszel rá.
  • A ZTE egy noname gyártó, aminek a termékeit nem érdemes megvásárolni.
  • Roppant egyszerű végleg elrontani a telefont, ha főzött ROM-ot teszel rá.

Mit jelent az, hogy gen1/gen2 a telefonom?

Egyes országokban az újabb Blade-ek más memóriastruktúrával érkeznek. Legjobb tudomásunk szerint a gyárilag froyoval érkező telefonok a második generációsak, míg a gyárilag éclairrel érkezőek az első generációsak.

Ha valaki biztosra szeretne menni, az megkérdezheti Mr. Pigfish-től, hogy milyen telefonja van.

Mi egyáltalán a különbség?

A gen2 telefonok erősebben fogják a szolgáltató jelét, és engedélyezve van a HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access, AKA nagysebességű csomagfeltöltési hozzáférés) bennük. Ezen kívül még képesek kezelni a 850MHz-es frekvenciát, ami az USA-ban nagy előnyt jelent, tekintve, hogy a szolgáltatók nagy része kizárólag 850/1900 MHz-es frekvenciákon sugároz. Ha gen2 telefonod van, gen2 ROM-ot kell rá tenned.

A TPT (Total Phone Transplant) micsoda?

A TPT egy roppant egyszerű módszer arra, hogy a telefonra egy másik ROM-ot telepítsünk (feltéve ha a ROM készítője biztosított ilyen telepítési lehetőséget). A lényege az, hogy a fejlesztő telefonján levő szoftver klónozva van, és ha telepíted, a te telefonod is pont ugyanilyen szoftverrel fog rendelkezni. A TPT módszer az itthon megtalálható rózsaszín szolgáltatónak köszönhető, aki rendelkezésünkre bocsájtotta a telepítőfájlokat.

A TPT nagy előnye, hogy egyszerű, mint a faék. A letöltött mappát (image) kicsomagolod az SD kártyára, kikapcsolod a telefont, kiveszed az akksit, visszateszed, a menü és a hangerő fel gomb nyomva tartásával bebootolod a telefont, vársz öt percet, és kész is a telepítés. (Az instrukciókat lsd.: Telepítés)

Hátrányként annyit tudnék mondani, hogy mivel ez a módszer felülírja az egész belső memóriádat, ha a telepítést megszakítod, akkor a telefonodat már csak féltéglaként tudod alkalmazni. Ezért tehát TPT-t végezni kizárólag 100%-ra feltöltött akkumulátorral, és felrakott hátlappal szabad, különben megesz a Kraken.

És a garanciámmal mi lesz?

A garancia elméletileg abban a pillanatban elveszik, amint módosítod a telefon szoftverét. Ha Universal Androottal rootolod a telefont, elveszik a garanciád. Ha főzött ROM-ot teszel rá, elveszik a garanciád. Ha unlockolod, elveszik a garanciád.

Ámde! Ha garanciális problémáid adódnának a telefonoddal, akkor roppant egyszerű visszaállítani gyári állapotba. Unrootolni az z4root segítségével tudod, az eredeti ROM-ot is vissza tudod tenni rá. Ha minden kötél szakad, akkor a magyar TPT fájlokkal három gombnyomással vissza tudod állítani eredeti állapotba. Ha nem találod a saját ROM-od TPT verzióját, ne aggódj, mind a Telenor, mind a T-Mobile részünkre bocsátotta az update programjaikat, így ha esetleg szervizbe vinnéd, a gyári Gen1-es recoveryt érdemes visszarakni, és azon lefuttatni a frissítőprogramodat.

Ha mindezt megcsinálod, a szolgáltató semmit nem fog észrevenni. Már nem mint ha érdekelné őket. Arra azért ügyelj, hogy ha bekapcsolják, ne a CyanogenMod bootanimációt lássák. Legjobb tudomásom szerint itthon egyik szolgáltató szervize sincs hitelesítve erre a telefonra, szóval ha hozzájuk fordulsz, akkor vagy elutasítanak, vagy pedig kicserélik a telefonodat. Ilyen esetben illik gyári állapotba visszaállítani a telefont. Ha esetleg mégsem sikerülne, akkor is vissza tudod állítani az egészet a nandroid backupod segítségével. A Telenornál jelenleg van márkaszerviz, így ha elviszed Budaörsre/beviszed a Telenorhoz, 2040 forint ellenében bevizsgálják, és ez alapján cserélik a kívánt alkatrészt.

Nandroid backup? Mesélj!

A nandroid backup egy olyan módszert takar, aminek segítségével a telefonod szoftverét egy az egyben lemásolhatod. Hasonlít a módszer az előbb ismertetett TPT-hez, de ennél nincs a dolognak rizikófaktora. Nandroid backupot recoveryből tudsz végezni, és ott is tudod visszaállítani a backupot.

Recovery?

A recovery egy hasznos kis program, amivel különböző feladatokat tudsz véghezvinni a telefonodon, például backupolás, szoftverfrissítés, hard reset, SD kártya újraparticionálása. Ezt a programot a recovery partíciódra tudod telepíteni, így anélkül érhető el, hogy a rendszernek be kéne bootolnia. Az alkalmazásként telepíthető ROM managerrel szemben ez egy roppant nagy előny, így ha valamit elrontasz a telepítés során, vagy letöltés közben sérül a ROM, akkor ezzel pikk-pakk vissza tudod hozni a rendszered.

Blade-re két recovery program elérhető: A Clockworkmod (a továbbiakban cwm) és az RA recovery. Lényegi különbség nincs a kettő között, viszont a kettőnek a backupjai nem kompatibilisek, és RA-val egyelőre nem lehet Cyanogenmod 7-et telepíteni.

15 hozzászólás a(z) Általános ismertető bejegyzéshez

  1. ac szerint:

    “Ha egy gen1 telefonra telepítünk gen2 ROM-ot, akkor az a készülék nem fog tudni bebootolni. Ez nem jelenti azt, hogy tönkrement a készülék, csak rá kell telepíteni egy gen2 ROM-ot.”

    itt nem lett elgépelve ez a “gen2”?

  2. tulipán szerint:

    miért ne lehetne downgradelni? használd a google-t gen2 gen1 downgrade. Az egész leírás hiányos és félrevezető.

  3. aresius423 szerint:

    Pardon, mostanában kicsit elúsztam az egyetemen, így nem volt túl sok időm a FAQval foglalkozni. Gen2 downgrade-ről írtam, ha megnézed a gen1 gen2 fület, csak ezt az oldalt elfelejtettem update-elni, köszönöm az észrevételt.

  4. Kovács Márk szerint:

    Halihó!

    Lenne egy kérdésem hozzád 🙂
    Ha a mobilomat nem a T-s GEN2esítővel frissítettem, hanem ezt a módszert alkalmaztam:
    http://href.hu/x/fv5i
    De szeretném visszavinni gariba.
    Akkor mit kellene tennem?
    Felrakni az itt található recoveryt, és a T saját gen2esítős, ROM cserélős cuccát lefuttatni?
    Vagy felrakni egy T-s G2es romot, és felrakni a recoveryt?

    Bubi

    • aresius423 szerint:

      Hali!

      A gen2->gen2… újra? rész alatti utasításokat kell követned, ezekkel a módosításokkal: EZT kell kicsomagolni a számítógépedre az oldalon található helyett, és EZT a clockworkmod update zipet kell használnod az oldalon található helyett. (A számítógépre kicsomagolandó visszavisz gen1-re, a gen1 és a gen2 clockworkmod pedig különbözik.) Ezután flashelheted a T-s ROM-ot és az eredeti recoveryt, vagy felrakod az eredeti recoveryt, és upgrade-eled az eredeti T-s programmal.

  5. Ádám szerint:

    Hy!
    Mr. Pigfish azt mondja GEN2-es telefonom van, viszont én alapból 2.1-es android rendszerrel vettem a telefonomat (a cikkben azt írtad, hogy 2.1 az GEN1-es), majd a Telenor hivatalos frísittésével frísítettem 2.2-re. Most akkor GEN1 VAGY GEN2-es a telóm?

  6. johnny szerint:

    Szia, próbáltam már egy két helyről segítséget kérni, de még nem sikerült megoldani a problémát. másfél hete vettem egy blade-et (használt ) amivel akkor annyi bajom volt hogy a rajta lévő android, majdnem mindent leállított, telefonkönyvet, hívások kezelését is bebonyolította, szóval leszedtük rá egy újat (4.0.5-öt) de onnantól kezdve ,hogy az rákerült, nincs hálózatom és nem ismer fel semmilyen simkártyát…és akármit telepítek rá, ez a probléma továbbra is fennáll… a barátom aki telepíteni segített (mert amúgy én ehhez az egészhez analfabéta vagyok) már nem tudja helyre hozni, mert neki ugyanilyen telefonra ,ugyan ez a program működött. most annyit sikerült valakitől megtudnom, hogy elméletileg az IMEI száma tűnt el a telefonnak…ilyen esetben valóbban ez lehet a probléma? és ha igen, akkor, hogy lehet megoldani?

Hozzászólás