ROM telepítési segédlet

A hivatalos T-s frissítést ITT találjátok. Nem ajánlott ezzel frissíteni, érdemes a           gen1->gen2 fül alatt található TPT-vel upgrade-elni. A Telenorosat pedig ITT találjátok.

Ha úgy döntöttél, hogy belevágsz a szoftverfrissítésbe, de egyedül, angol oldalak alapján nem mered elkezdeni, ez az oldal a segítségedre lehet. Az elméletet már kitárgyaltuk az általános tudnivalók szekcióban; jöjjön a gyakorlat!

Először is tudnod kell, milyen ROM-ot szeretnél feltelepíteni a készülékedre. A következő választási lehetőségeid vannak:

Android 2.1 (Éclair)

A jó öreg Éclair. Ez az első új generációs android. Ez a ROM van alapvetően a telefonodon is. Szép és jó, de kicsit elavult már. Legalább is a jelenlegi lehetőségekhez képest. Ha valamilyen érthetetlen oknál fogva mégis ragaszkodsz ahhoz, hogy Éclaired legyen, akkor a legjobb, amit tudok ajánlani, az a Finnish Fillyjonk. Teljesítménynövekedés! CPU órajel szabályozás! DarkTremor’s A2SD script! Mi kell még? Nos, ez azért még korántsem a legjobb választás.

Android 2.2 (Froyo)

Az arany középút. Óriási teljesítménynövekedés tapasztalható az Éclairhez képest, és sok különböző funkció érhető el már benne, például natív app2sd, vagy éppen 3G tethering. Úgy tudnám ezeket a ROM-okat jellemezni, mint a Fantastic Fourból a Thinget. Sziklaszilárd, mégis bivalyerős. Ha valaki egy makulátlan ROM-ot szeretne, az megtalálta a helyét. Ha egy ilyent felteszel, akár el is felejtheted, hogy valaha is hozzányúltál a telefonodhoz. A stabilitás annak köszönhető, hogy a ZTE kiadta a Froyo forráskódját, így a fejlesztőknek nem volt más dolguk, mint a saját változtatásaikat beleépíteni, és megépíteni. A legjobb ROM, amit használtam: Swedish Spring. A Finnish Fillyjonkhoz hasonlóan itt is megvan a CPU húzás, és az a2sd script. Egy addon segítségével az AHB busz órajelét is megnövelhetjük, ha a CPU a gyárinál akár egy kicsivel is magasabb órajelen fut. Legjobb emlékeim szerint ez a ROM kikerüli a SIMlockot, így függetlenítés nélkül is használható más szolgáltató SIM kártyájával. (lsd. README.TXT)

Android 2.3 (Gingerbread)

Jelenleg (07.01) kétféle verzió érhető el belőle, a Cyanogenmod 7, és a Ginger Stir Fry. Előbbi egy gyakran frissülő, erősen testreszabható 2.3.4 ROM, overclockolható CPU-val, notification bar power widgettel, még egy marék jósággal, viszont eszi az akksit. A Ginger Stir Fry egy újabb, kiszivárogtatott 2.6.35 kernelre alapuló teszt ROM, szintén fejlesztés alatt, de mivel a forráskódot eddig még nem kaptuk meg, overclockolni nem lehet. Ennek ellenére roppant stabil és simán futó ROM, a2sd-vel, és az akksi is sokáig bírja vele.

Oké, eldöntöttem, mit teszek fel. Hogyan tovább?

Először is lehet, hogy szeretnéd megtartani az alkalmazásaidat, az adatokat. A telepítés az SD kártyán levő dolgokhoz nem fog nyúlni! Gyakorlatilag mindent backupolhatsz, ha rootoltad a telefont, a Titanium Backup program segítségével. Az új rendszeren is telepítened kell ezt az appot, és restore-olni ezeket. Ha nem félted az alkalmazásaidat, akkor a kontaktokat egyszerűen exportálhatod az SD kártyára, és mehet a menet.

Mint az általános tudnivalók fül alatt megtudhattuk, a telepítésnek két módja van: a TPT és a recovery programból való telepítés. Mielőtt azonban belemerülnénk a témába, említést kell tennem a partícióméretekről. A TPT segítségével lehetőség nyílt a partíciók átméretezésére. Hogy mire jó ez? A system partíció indokolatlanul nagy, így annak a méretét lecsökkentjük 128 megabyte-ra, és a felszabadult helyet hozzácsapjuk a data partícióhoz, tehát a telefon belső memóriája ~280 MB méretűre fog nőni. Igaz, ez az a2sd scripteknek és az app2sd programoknak (app2sd, simple2ext) köszönhetően már kevésbé lényeges, de említést érdemel. Ha át szeretnéd méretezni a system partíciódat, akkor a Japanese Jellyfish TPT fájljaira lesz szükséged.

Telepítés TPT segítségével

A TPT, bár a legegyszerűbb megoldás, sajnos kicsit elhanyagolt, úgyhogy lényegében három dologra használatos:

  1. a system partíció átméretezésére
  2. a telefon gyors gyári állapotba hozására
  3. a 256 MB RAM-mal rendelkező készülékek 512 MB-osra upgrade-elésére.

Előbbit a Japanese Jellyfish TPT image-ével tudod elérni. Nem véletlen, hogy nem ezt ajánlottam egy kicsivel feljebb; jó ROM, stabil ROM, minden szép és jó, csak a Swedish Spring egy rá épülő, és kicsivel fejlettebb ROM. Kénytelen leszel tehát a clockworkmodos módszerrel feltelepíteni azt. Ha át akartad méretezni a system partíciódat, és Cyanogenmod 7-et szeretnél feltenni a Blade-edre, akkor muszáj lesz Clockworkmodot telepítened rá az alapból feltelepülő RA recovery helyett. (lsd. ált. tudnivalók)

Ha a kiszemelt ROM fejlesztője biztosított TPT-hez csomagot, akkor azt le kell, hogy töltsd. Szükséged lesz ezen túl a programok és alkalmazások fül alatt található szeretetcsomagra, ezen belül is az md5sum.exére. Command line-ban (Start menü, kellékek, parancssor) elnavigálsz a könyvtárba, ahova kibontottad a tartalmát. Az “md5sum.exe <path>” segítségével kapsz egy hosszú alfanumerikus kódot, amit össze kell vetned a fejlesztő által az oldalra kiírttal. Természetesen a <path> helyére be kell írnod a ziphez vezető utat (pl. “D:/android/rom.zip” idézőjelek nélkül), vagy be kell másolnod a zipet a mappába, és csak a zip nevét kell behelyettesítened (md5sum.exe rom.zip). Ha a két md5sum megegyezik, akkor az azt jelenti, hogy a fájl nem sérült meg letöltés közben, és nyugodtan telepítheted.

Ha nem egyezik meg a két kód, akkor a telepítés ellenjavallott, ugyanis ha a TPT fájljai akár egy bitben is különböznek a megfelelőtől, az visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet. GEN2 telefonokon sem szabad TPT-t alkalmazni, valamint a telefont TPT telepítés közben nem szabad áramtalanítani. Csak teljesen feltöltött akksival, és felrakott hátlappal telepíts!

A zipedben találni fogsz egy image mappát, benne pár .mbn és .img fájllal, ezt kell egy az egyben az SD kártyád gyökérkönyvtárába másolnod. (Tehát az image mappa legyen a gyökérkönyvtárban!) Ezután csak ki kell kapcsolnod a telefont, benyomni a menü és a volume up gombokat, és mialatt ezeket nyomva tartod, be kell kapcsolnod a készüléket. Amint megjelenik egy rakás zöld szöveg, elengedheted a gombokat, és hátradőlhetsz. Pár percen belül be kell fejeznie a telepítést, és magától újra kell indulnia. Az első boot eltarthat több mint öt percig is!

Más dolgod már nincs, mint hogy töröld az SD-ről az image mappát, nehogy véletlenül újratelepítsd a rendszert.

ROM telepítése Clockworkmod segítségével

Ahhoz, hogy cwm-mel ROM-ot tudjál telepíteni a telefonodra, először is fel kell telepítened a clockworkmodot a telefonodra. Az egyik módszer az, hogy rootolod a telefont, feltelepíted a ROM manager appot, és azzal egy gombbal telepíted a legfrissebb verziójú cwm-et.

A másik lehetőség, hogy a programok, alkalmazások fül alatt található szeretetcsomag segítségével magad flasheled rá. Szükséged lesz az USB driverre (telepítés után restart szükséges), és ezen kívül innen a legfrissebb clockworkmodra, amit kibontasz a szeretetcsomag mappájába. Ki kell kapcsolnod a telefont, és a volume up gomb nyomva tartása mellett be kell kapcsolnod. Ekkor a telefonnak a zöld android emberkés képernyőn kell ragadnia. Ekkor rádughatod a számítógépedre. Parancssorban elnavigálsz abba a mappába, és kiadod a “fastboot.exe flash recovery akármi.img” parancsot (természetesen behelyettesítve az img fájl nevét). Ha mindent jól csináltál, akkor azt kell írnia, hogy sending […], és writing […]. Ekkor kiadod a “fastboot.exe reboot” parancsot, és már kész is vagy.

Rendben, fent van a clockwormod. És most?

Most szükséged lesz a ROM lényegi részére, egy .zip fájlra. Ezt az SD kártyádra kell másolnod, és újraindítani a telefonod recovery módba. Ez úgy zajlik, hogy nyomva tartod a volume down gombot, és úgy kapcsolod be a telefont. Az android képernyőn meg fog akadni, újraindul, és amikor bebootol, akkor már a clockworkmodot kell látnod. Ennek a kezelése roppant egyszerű: a menüpontokban a volume gombok segítségével tudsz navigálni, a back gombbal vissza tudsz lépni a menüben, a home gombbal pedig ki tudod választani a kijelölt menüpontot. Az install zip from sdcard menüpontba kell lépned, és azon belül ki kell választanod a choose zip from sdcard opciót. Ekkor ki kell választanod a ROM-od .zip fájlját, megerősíteni a telepítést, és megvárni, amíg felrakja magának. Ha kész van, vissza kell jutnod az install zip from sdcard almenübe.

Amennyiben egy másik ROM-ról váltottál erre a ROM-ra, akkor wipe-olnod kell. Ezt a wipe data / factory reset opcióval és a wipe cache opcióval tudod véghezvinni. Ajánlott még a Dalvik Cache-t is wipe-olni.

Ha csak ugyanannak a ROM-nak egy frissebb verzióját tetted fel, akkor elég a cache partíciót wipe-olni. Ez nem fog hozzányúlni semmilyen adatodhoz, szóval nem muszáj backupolni előtte (bár sosem árt).

Gratulálok, sikerült feltelepítened a custom ROM-ot!

20 hozzászólás a(z) ROM telepítési segédlet bejegyzéshez

  1. kev szerint:

    Kiváló segédlet, köszönöm.
    Csak ajánlani tudom, minden ZTE blade tulajnak.

    kev

  2. Tomi szerint:

    Sziasztok

    Nemrég vettem egy ilyen telefont (T-mobile), gyárilag 2.1-es androiddal, ezt aznap frissítettem 2.2-re. T-mobil honlapjáról töltöttem le, FTM módban települt. Most szeretném feltenni a CyanogenMod-ot, de ehhez kell először a Clockworkmod. A gondom ott lenne, hogy bekapcsoláskor a hangerő fel gombot nyomva nem akad meg a zöld logón, hanem tovább bootol. Hangerő le-vel belép FTM módba, de ott nem tudom elérni a géppel. Rootolni sem tudom a telefont, két programot is próbáltam rá. A rom manager hibát ír ki, mikor rámegyek a Flash Clockworkmod Recovery-re, és kiválasztom a típust. Így meg vagyok lőve. Gen2-es a telefon. Remélem itt valaki tud segíteni. Előre is köszönöm.

    • aresius423 szerint:

      Hali!

      Vissza kell állítanod gen1-re, és upgrade-elned kell a TPT-s módszerrel.
      Angol nyelvű instrukciókat ITT találsz hozzá.
      Már régóta esedékes lenne írnom róla, de itt a vizsgaidőszak…

      Aresius

  3. Tomi szerint:

    Szia

    Olvasgattam mielőtt nekikezdenék. Erről mi a véleményed?:
    A gyári 2.2-es/Gen2-es és az exe-s módszerrel Gen2-esített Blade-ek SOHA nem konvertálhatók vissza Gen1-essé (IMEI sérül!); viszont a TPT-s módszerrel Gen2-esítettek visszaállíthatóak Gen1-essé csodazippel.
    Én a T-mobilos exe fájllal frissítettem, így rám is érvényes, a leírás szerint frissítés után gyakorlatilag gyári Gen2-vé válik a telefon.

    Figyelem! A gyárilag Gen2-es készülékeken TPT-vel nem lehet segíteni, csak rontani (téglásítani)! Így ne alkalmazzunk semmilyen TPT-t gyárilag Gen2-es készüléken.

    forrás: http://logout.hu/bejegyzes/anglergab/zte_blade_tpt_gen1_vs_gen2/hsz_1-50.html

    Már úgy megbántam, hogy felfrissítettem. De most már ez van. Remélem ettől függetlenül valahogy fel lehet rá tenni a CyanogenMod-ot.
    Köszi a segítséget.

  4. kev szerint:

    Szia

    Írhatnál a 2.3.4-es kernelről is..

  5. Syrus szerint:

    “Ki kell kapcsolnod a telefont, és a volume up gomb nyomva tartása mellett be kell kapcsolnod. ”
    Annyi a problémám, hogy nem működik a hangerő fel gombos bootolás, egyszerűen továbblép. Valahol olvastam, hogy a menu gombot is nyomva kell tartani bizonyos típusoknál, de úgysem működik. Egyébként gen2-es T-mobileos, 1 hónapos teló. Tudnál valahogy segíteni, hogy mit tegyek?

    • aresius423 szerint:

      Hali!
      A szeretetcsomagban (programok, alkalmazások) megtalálod a drivereket és az adb-t, bekapcsolod telefonon az usb debuggingot, nyitsz egy parancssort abban a mappában, ahova a szeretetcsomagot kibontottad, és beírod hogy “adb.exe reboot bootloader”.
      Érdemes megcsinálni a gen2->gen2… újra? rész alatt leírtakat.

      • Syrus szerint:

        Hello!
        Bocsi, h már megint zargatlak de elakadtam. A szeretetcsomagos rész sikerült, viszont a gen2->gen2-ben nem jön be a recoverynél a hangerő le+powerrel az FTM felirat, viszont leáll az android figuránál, viszont ha rákötöm a gépre usb-n akkor a windows nem ismeri fel a mobilt, hiába telepítem újra és újra a drivert, így a download.exe-ben sem működik a start gomb. Tudnál esetleg segíteni? Előre is köszönöm!

        • aresius423 szerint:

          Hali!

          “adb.exe reboot recovery” -re mi jön ki?

          • Syrus szerint:

            Újraindul a mobil és aztán kiírja a windows, h nem lehet az eszközt felismerni, a download.exe meg szintén nem működik:(

            • aresius423 szerint:

              Az érdekes. Első pillantásra úgy tűnik, hogy semmi sincs a recovery partíciódon. Ez a készülék gyári állapotban van, így szállították?
              Universal Androottal rootold a készüléket, telepítsd fel marketből a Rom Manager appot, annak segítségével flasheld a clockworkmodot, és járj el ismét a gen2->gen2 fül alatt leírtak szerint. (Ne felejtsd el flashelni a restore_stock_recovery.zip-et)

  6. aresius423 szerint:

    http://www.mediafire.com/?o9w0rijjzez8fnj ezzel lehet rootolni? (az apk-t telepítsd a telefonra)

  7. Syrus szerint:

    Igen, köszi, ezzel sikerült:D Közben megcsináltam a Rom managerben a clockworkmod flashelést is. Remélem mostmár jó lesz, mégegyszer bocsi a sok kérdésért és hálás köszönet!

Hozzászólás